Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης απεύθυνε χαιρετισμό στην τελετή αναγόρευσης του Γενικού Εισαγγελέα Κ. Κληρίδη και του τέως Προέδρου Αρείου Πάγου Βασίλειου Πέππα σε Επίτιμους Διδάκτορες Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Frederick, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του κ. Κληρίδη και του κ. Πέππα και στα όσα έχουν προσφέρει για τη Δικαιοσύνη, μέσα από τις διάφορες ιδιότητες που είχαν σε ύψιστα πολιτειακά αξιώματα. Συγκεκριμένα, τόνισε πως έχουν φροντίσει να προάξουν και να υπερασπίσουν το δημόσιο δίκαιο με σεβασμό και εντιμότητα, υπηρετώντας με ευσυνειδησία, αμεροληψία και αντικειμενικότητα από τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα που μπορεί υπηρέτης της Δικαιοσύνης να λάβει: Αυτό του Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρώτος και του Προέδρου του Αρείου Πάγου της Ελληνικής Δημοκρατίας ο δεύτερος.
“Απόψε, στο πρόσωπο των τιμώμενων, τιμάται η περιφρούρηση του θεσμού της Δικαιοσύνης και όσων συμβάλλουν, ώστε η Δικαιοσύνη να βρίσκεται υψηλά, όπως της αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος δικαίου”, συμπλήρωσε ο κύριος Σαββίδης.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη γνωριμία και τη συνεργασία του με τους επίτιμους διδάκτορες. “Τον κ. Κώστα Κληρίδη είχα τη χαρά να τον γνωρίσω από τα πρώτα βήματα της Δικαστικής του σταδιοδρομίας και βεβαίως, σε όλη τη λαμπρή δικαστική καριέρα που ακολούθησε, καθώς και στη συνέχεια, μέσω της ανεκτίμητης προσφοράς του ως Γενικός Εισαγγελέας”. Τον χαρακτήρισε ως άνθρωπο χαμηλών τόνων, ευγενή, πράο, οξυδερκή, νομομαθή, ακέραιο, με λεπτό χιούμορ, αφοσιωμένο στη Δικαιοσύνη και το καθήκον και το στίγμα του φαίνεται μέσα από τις δικαστικές του αποφάσεις, την εντιμότητα και ευσυνειδησία του στο πολύ δύσκολο έργο του Γενικού Εισαγγελέα.
Για τον κ. Βασίλειο Πέππα, είπε πως είναι ένας άνθρωπος με μια μακριά διαδρομή στον Δικαστικό χώρο, που υπηρέτησε ακούραστα τη νομική επιστήμη, αφιέρωσε τον εαυτό του σε αυτήν και έφτασε στην κορυφή της Δικαστικής ιεραρχίας, τιμώμενος από όλους. Ξεχωρίζει στον ίδιο την αρχή της αποδοχής της δημόσιας κριτικής που ασκείται στις δικαστικές αποφάσεις, ποτέ του, υποστήριξε, πως δεν διεκδίκησε πρόσθετο δημόσιο λόγο αλλά με νηφαλιότητα συμμετείχε στο δημόσιο διάλογο, αφήνοντας με την ικανότητα και την ακεραιότητα το «αποτύπωμά» του στον νομικό κόσμο της Ελλάδας.
Επομένως, δικαίως, λοιπόν, θεωρεί πως οι κύριοι Κληρίδης και Πέππας έλαβαν την ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή και αναγορεύτηκαν σε επίτιμους Διδάκτορες της Σχολής Νομικής και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Frederick, μια πράξη που αναγνωρίζει την προσφορά τους στις αξίες της Δικαιοσύνης και του νομικού πολιτισμού.
Τέλος, αναφέρθηκε στην παρουσία και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Frederick, στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την προσήλωσή του ως Ακαδημαϊκό Ίδρυμα στον Πολιτισμό, τις Τέχνες και τα Γράμματα, και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφασή να τιμήσουν τον κύριο Κώστα Κληρίδη και τον κύριο Βασίλειο Πέππα, δύο διακεκριμένους νομικούς και δικαστικούς.